Ramazan aylarında yaşadığımız uzun açlık ve hareketsizlik metabolizmamızın daha yavaş çalışmasına sebep olur. Bu durumda vücudumuz olağandan fazla yağ depolar. Kişiden kişiye hız, boy, cinsiyet ve yaşına göre farklılıklar gösterir.
RAMAZAN AYINDA DAHA RAHAT GÜNLER GEÇİRMENİZ İÇİN ÖNERİLİR;
- İftar ve sahur vakitlerinde glisemik indeksi düşük besinler tüketin.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerinizi daha hızlı bir şekilde arttırmaktadır. Kan şekerinizin hızla yükselmesi insülin salınımını arttırır. Bu saye de besinler vücudunuzda yağ olarak depolanır ve iştahınızı açar.
- İftar da yavaş yemek yiyin.
Orucunuzu su ile açtıktan sonra yemeğe çorba gibi aperatifler ile başlayın. Çorbanızı içtikten sonra yemeğe kısa bir ara verin. Bu durum beyninize tokluk sinyalleri gönderir. Ana yemeğe geçtiğiniz de ise lokmaları daha fazla çiğneyin.
- Sahura Mutlaka Kalkın.
Ramazan ayında yapılan en büyük hata sahursuz oruç tutmaktır. Bu durum açlık sürenizin uzaması ile birlikte metabolizmanızın daha da yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle iftar saatine kadar yaşanan krizlerin artmasına ve bu sebeple iftar da daha fazla yemek tüketmenizi sağlar.
- Fiziksel aktivitelerinizi arttırın.
Bir önceki metine göre ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı arttırmanın en iyi ve kolay yollarından biri fiziksel aktivitelerdir. İftardan 1 saat kadar bir süre sonrasın da ortalama 30 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak metabolizmanızı eski haline getirmek için ideal bir yöntemdir. Bu durumun metabolizmanızı hızlandıracağını fark edeceksiniz.
- Su tüketimini 2 – 2 buçuk litreye tamamlayın.
İftar ve Sahur arasın da vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını tamamlamanız gerekmektedir. Yeterli miktar da su tüketmeniz metabolizmanızı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır.
İftar ve Sahur saatlerine anlık olarak ulaşabilirsiniz. Buraya tıklayın.